theluxuriousmama.se

Ta hand om dig själv efter förlossningen

Efter du föder barn är det lätt att det känns som att du är i toppform. Alla hormoner gör att du känner dig pigg och glad och inte alls i behov av vila. Detta är dock adrenalinet som fortfarande finns kvar i kroppen och som på sätt och vis lurar dig. Naturligtvis är det bra att du är glad och mår bra, men det är vanligt att komma in i en ”down”-period efter några dagar. Detta sammanfaller ibland också med att den nyförlösta kvinnan åker hem från sjukhuset och plötsligt känns det inte alls lika roligt längre. Tröttheten hinner ikapp och plötsligt känns det kanske jättejobbigt.

De flesta som föder sitt första barn luras av adrenalinet och vilar inte upp sig ordentligt efter förlossningen. När det är dags för nästa barn kommer många kvinnor ihåg hur det var första gången och försöker istället se till att vila så mycket som möjligt direkt efter förlossningen. Man får inte glömma att bebisen vaknar ofta för att äta, så det finns inte så mycket tid emellan att sova. Därför är det viktigt att ta vara på den tid som bebisen sover för att själv vila upp sig. Det är naturligtvis jättebra att sova, om man kan, men även om det är svårt att somna hjälper det att bara vila. Det kan vara att ligga ner i sängen eller soffan eller sitta i en bekväm fåtölj och bara blunda. Den som inte har tålamod för det kanske vill läsa en bok, lösa sudoku, spela slots eller liknande. Det är egentligen inte så viktigt vad du gör, utan det viktigaste är att du försöker vila och ta det lugnt. Om du väljer att till exempel spela casino på nätet hade vi inte rekommenderat att du spelar poker, där du måste tänka på strategier och tekniker, utan istället kanske spelar enarmade banditer, där du bara behöver trycka på en knapp och sedan vänta på att vinsterna trillar in.

Att vila upp sig efter förlossningen är alltid viktigt, men blir såklart svårare om det finns andra barn hemma. Regeln som säger att mamman ska sova när bebisen sover är svår att följa om det finns ytterligare ett småbarn som behöver uppmärksamhet. Det finns olika lösningar på det här. Om det finns mor- eller farföräldrar som kan hjälpa till kan det vara en idé. De kan antingen ta med det äldre barnet hem till sig eller komma hem till den nyförlösta mamman och hjälpa till. Om pappan har ett arbete där han kan vara hemma under den första perioden är detta det bästa, men det är inte alla arbeten som tillåter detta. Det är viktigt att det äldre barnet inte känner sig för åsidosatt i den här nya situationen, utan att man ägnar mycket tid även åt honom/henne. Detta betyder såklart inte att man inte ska bry sig om den nya bebisen, men många saker kan man göra samtidigt, såsom att amma bebisen samtidigt som man sjunger det större barnets favoritsång. Det är också en bra idé att involvera syskonet i att ta hand om bebisen. Även små barn kan hämta en ren blöja, ta upp nappen när den ramlar och så vidare. Glöm inte heller att ge det större syskonet mycket extra uppmärksamhet, så att han/hon inte blir alltför svartsjuk på bebisen. Om mamman är upptagen med bebisen är detta en perfekt uppgift för pappan, speciellt så att mamman inte blir alltför slutkörd.

Lycka till och se till att ta hand om dig själv och din bebis!

Copyright Themeglory. All rights reserved. | Powered by Themeglory